joi, 17 noiembrie 2011

Mituri româneşti – platfus, talonet, gleznă susţinută



Când participăm la diverse târguri/expoziţii, avem ocazia să interacţionăm direct cu foarte mulţi părinti. Pentru noi este o ocazie excelentă să ne dăm seama de aşteptările lor cu privire la încălţămintea pentru copii. Nu de puţine ori auzim cam aceleaşi întrebări: "au şi talonet?" sau "nu ar trebui sa fie mai tari, să ţină glezna?" 
Ne-am dat seama că părinţii din România sunt destul de conservatori când vine vorba de nevoile copiilor, în ideea că preiau fără ezitare noţiuni transmise de la o generaţie la alta, sau mai bine zis "din moşi strămoşi" :) Puţini sunt aceia care se informează direct, fie întrebând mai mulţi pediatri/ortopezi, fie făcând un research pe net...Din păcate, majoritatea pediatrilor din România sunt la fel de dezinformaţi ca şi părinţii.





Ce este platfusul?
Profesor doctor Mihai Jianu, şeful Clinicii de ortopedie pediatrică de la Spitalul de pediatrie "Grigore Alexandrescu", lămureşte adevărul despre platfus. Până la 4 ani, 96% dintre copii au piciorul plat. Este o stare normală şi nu trebuie întreprins nimic, fiindcă "platfusul" acesta se vindecă spontan. Grăsimea de pe talpa copilului se resoarbe, bolta piciorului se retrage şi apare de la sine scobitura necesară pe laba piciorului. Statisticile mondiale au arătat că 10% din populaţia planetei are platfus. Însă doar 2% din această categorie de oameni prezintă platfus dureros care necesită tratament. 
    O altă autoritate în domeniu, Dr. Lynn T. Staheli, este fondator al organizaţiei Global HELP, director de Ortopedie de la Spitalul de Copii din Seattle (timp de cincisprezece ani ), în prezent Profesor Emerit la Universitatea din Washington. Câştigător a numeroase premii, dr. Staheli a condus diverse cercetări care au demonstrat că piciorul plat flexibil, mersul cu vârful în interior şi genunchii în paranteză sunt variaţii normale ale copilăriei şi se rezolvă fără tratament. Aceste informaţii au contribuit în mod semnificativ la declinul de tratamente inutile, ineficiente, şi neplăcute, cum ar fi încălţăminte ortopedică, atele de noapte şi bretele.





Cât de utile sunt talonetele?
Medicul ortoped poate recomanda talonete, care sunt fragmente de cauciuc, piele, metal, plastic sau alt material sintetic modelat după forma piciorului, branţuri speciale pentru călcâi (sub formă de cupă) sau alte materiale care să poată fi introduse în pantof. Acestea menţin piciorul într-o poziţie neutră şi îl protejează de o presiune excesivă.
Medicul Marius Uscatu, chirurg ortoped, a răspuns întrebarilor cu privire la acest aspect. El atrage atenţia asupra faptului că talonetele de serie (cele din pantofii care se pot cumpăra din magazin şi nu sunt făcuţi pe comandă) sunt “nu numai perfect inutile, dar şi dăunatoare”. În cazul în care suspectaţi existenţa platfusului, cel mai indicat este să consultaţi un medic ortped pentru a nu neglija anumite afecţiuni concomitente, determinante sau nu pentru piciorul plat.
“De cele mai multe ori este vorba despre o supraveghere a evoluţiei piciorului, fără cel mai mic tratament. Nu s-a demonstrat în absolut nici un studiu necesitatea ortezării, respectiv a portului susţinătoarelor plantare sau a ghetelor cu cambrura rigidă. Evoluţia este în 95% din cazuri benignă, spre remisie spontană la vârsta adolescenţei”, a explicat dr. Uscatu.
Şi dl. doctor Jianu spune "Purtarea de talonete poate face rău micuţului, producând tulburări vasculare ce pot duce la necroze".  Chiar şi despre talus valgus spune dânsul că se corectează de la sine, în majoritatea cazurilor, prin exerciţiu şi mers liber (desculţ).
Surse:
Un alt articol interesant vorbeşte despre mersul desculţ:  




Să susţinem sau nu glezna?


O altă greşeală pe care o fac mai toţi părintii este să cumpere micuţilor pantofi rigizi, înalţi, care să susţină glezna. La naştere, glezna este maleabilă. Ea se întăreşte în timp şi capătă poziţia corectă mai ales când bebeluşul stă în picioare. Prin mersul liber, nesusţinut, glezna preia orice denivelare de pe locul unde calcă şi se întăreşte. Deci, logic, copilul ar trebui încălţat cu pantofiori cât mai flexibili şi moi, care să nu încorseteze mişcările, să lase muşchii liberi şi să-i întărească prin exerciţiu. Mai ales la primii paşi este vital să ocolim încăltămintea rigidă şi înaltă, pentru că îi limitează mult mişcarile copillui, el reuşind mai greu să-şi găsească echilibrul şi încrederea.

În Occident aceste mituri au fost demontate deja de multişor...însă acolo pediatrii îşi fac bine treaba, fiind la zi cu informaţiile. Există foarte multe studii în urma cărora s-a demonstrat clar că mersul desculţ este cel mai indicat pentru o dezvoltare naturală şi armonioasă a picioruşelor. De cele mai multe ori, inclusiv defecte gen „talus valgus” se vindecă de la sine prin mers liber, prin exersarea permanentă a muşchilor. Ar trebui să ne re-amintim că omul a mers desculţ de la începuturi şi că este cel mai firesc mod de a ne dezvolta şi menţine sănătatea picioarelor. Şi noi adulţii ar trebui să mai mergem desculţi din când în când...















Probabil nu vom reuşi să fim noi cei care dărâmă miturile consacrate...însă vrem doar să invităm părinţii să se informeze. Resurse foarte utile găsiţi în limba engleză şi aici:
   

7 comentarii:

  1. Am descoperit la o lectura mai atenta a site-ului ca era si bannerul pe care l-am pus la mine pe blog :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Din pacate mie chiar ortopedul copilul mi-a vorbit despre necesitatea talonetului si despre incaltamintea care e musai sa sustina glezna, asa ca e greu de vorbit despre mituri si dezinformarea parintilor atata timp cat un doctor specialist face aceste recomandari
    PS:si este vorba de un specialist destul de bine cotat

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In articol este vorba doar de copii sanatosi, sau cu probleme minore care se pot rezolva de la sine, prin dezvoltare naturala. Sunt si cazuri de platfus adevarat, confirmate de specialisti, si aici da, trebuie intervenit. Dar in general parintii (chiar si medicii) sunt mult prea precauti si intervin fara sa fie nevoie...

      Ștergere
    2. Ma gandesc ca daca ortopedul a recomandat copilul a avut o problema, ca altfel nu mergeati cu el la ortoped. E vorba de copii sanatosi si parinti dezinformati care nici macar nu stiu ce este acela un talonet.

      Ștergere
  3. super, fara sa ma informez si sa citesc prea mult am procedat bine :), copiii mei, 3 la numar, au facut primii pasi descult, si fara sosete, au mers primavara - vara, si papuci fara talonet, pentru mers afara, se vede clar ca e scobitura formata, inclusiv la cele de 1 an, iar referitor la papuci care tin glezna, nici din aia nu am avut ca atunci cand ii incaltam mergea tare rau. copilul iti zice ce are nevoie, doar trebuie ascultat.

    RăspundețiȘtergere
  4. Nici eu nu mi-am crescut copiii (3 fetite) cu incaltaminte. Le-am lasat asa cum le-a placut lor. Insa a fost un mare chin cand am mers la scoala. Insa veneau apoi acasa, cu sandalele in mana. Nu toti oamenii pot merge incaltati. Sau incaltamintea nu este facuta pentru toata lumea. Oricum, expresia de "incaltaminte comoda" sau "pantofi usori, care-ti vin ca o manusa" mi se par stupide; nonsensuri. Papuci de casa? Cum adica: desculte afara si incaltate in casa ? :))))) Ca se murdaresc pe talpi... Dar avem apa si sapun. Iar de ce spun specialistii sau medicii... cui ii pasa ?!?
    Mihaela, Constanta.

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu sunt intr-o situatie asemanatoare..bebele meu de 8 luni are piciorusele plate si ma gandeam sa ii cumpar papuci din aia pt glezna si care au si in interior talonete desi bebelui meu ii place tare sa pasasca descult stand la tara.Acum ca am citit acest articol nu mai am nici un stres..sa umble descult daca asa ii place :)

    RăspundețiȘtergere